2016-10-04 | Okategoriserade

HONDA CB1100EX 2017

CB1100EX 2017

Med nya fräscha linjer och utsökta detaljer utstrålar Honda CB1100EX ännu mer nostalgi. Den har nya fälgar med ekrar av rostfritt stål, Showa-fjädring och lysdiodbelysning. Den klassiska fyrcylindriga motorn har fått uppdaterat insugs- och avgassystem och har utrustats med assisterande slitkoppling.

Cirkapris: 139.900 inkl. moms
Färg: röd, vit

Ända sedan 1959 när den tvåcylindriga CB92 Benly lanserades har de två bokstäverna CB alltid betytt mycket för både Honda och Honda-ägare. Bokstäverna blev ännu viktigare 1969 när den fyrcylindriga CB750 gjorde avtryck i MC-historien som världens första serietillverkade superbike och skapade en mall som står sig än idag.

Retrohojar har blivit allt populärare och 2013 släppte Honda CB1100 i Europa, efter att modellen varit en storsäljare på den japanska marknaden. CB1100 tillgodosåg en efterfrågan från en stor kundgrupp som hade väntat länge på en luftkyld fyrcylindrig CB med den rätta traditionella stilen.

Årsmodell 2017 av CB1100 finns i två versioner. CB1100RS har en ny och sportigare utstrålning, medan CB1100EX har blivit ännu mer retro och fått uppdaterad prestanda på flera punkter.

Maskinen tillverkas i Hondas Kumamoto-fabrik med en helt ny tillverkningsprocess där teknik och expertkunskap prioriteras. Målet är att skapa motorcyklar med fokus på hantverksskicklighet och detaljkvalitet, och en plats i historien som kommer först efter flera årtionden.

M. Imada, storprojektledare för CB1100EX 2017

”Som med tidigare CB-motorcyklar förstår vi den tidlösa glädje våra kunder upplever av att äga och köra en motorcykel med en luftkyld fyrcylindrig radmotor. Därför var det viktigt för oss att bygga vidare på CB1100s popularitet och glädje att äga. Samtidigt har vi lagt till funktionalitet och kvalitet för att förstärka den fullbordade känslan. Med CB1100EX hoppas vi att många förare kan uppskatta och förstå en riktigt klassisk motorcykelkonstruktion.”

CB1100EX har proportioner och silhuett som en äkta 70-talssporthoj. Den kurviga bränsletanken är tillverkad utan sömsvetsade kanter och ser handgjord ut. Den enkla runda strålkastaren och de två mätartavlorna påminner om Honda-maskiner från en svunnen tid.

Belysningen fram och bak har blivit modernare och består nu av lysdioder. 18-tumsfälgarna med ekrar av rostfritt stål är också nya. Fjädringen har förbättrats med en 41 mm Showa-framgaffel av typen Dual Bending Valve och baktill sitter dubbla Showa-stötdämpare.

Motorn andas lättare tack vare omarbetade insug och mindre, lättare dubbla ljuddämpare. En assisterande slirkoppling gör att kopplingshandtaget går lättare och håller bakhjulet stabilt vid nerväxlingar.

Med sina klassiska linjer lockar CB1100EX fram minnen, och motorns beroendeframkallande prestanda blandas med det sköna ljudet. Det är även en motorcykel att njuta av och betrakta. Var man än tittar är alla vinklar och delar perfekta.

Cassi

CB1100EXs klassiska vaggram med dubbla stålrör håller motorn med fyra fasta fästen och två gummifästen. Styrgeometrin är avslappnad med 27° gaffelvinkel och 114 mm försprång. Hjulbasen på 1490 mm ger stabilitet och neutrala köregenskaper. Förartriangeln är också avslappnad och upprätt – sadelhöjden är 790 mm och styrets form har ändrats för en neutral körställning. Tjänstevikten är 255 kg.

För att ge utmärkt kontroll är CB1100EX utrustad med en 41 mm Showa Dual Bending Valve (SDBV) framgaffel. Gaffeln har två ventiler som skapar både kompressions- och returdämpning för en linjär fjädringskänsla. Den nya formgjutna övre gaffelkronan av aluminium har polerad finish och är klarlackerad. Den nedre gaffelkronan håller gaffelbenen i ett högre läge.

De dubbla Showa-stötdämparna baktill har justerbar fjäderförspänning och är monterade i en ny aluminium-svingarm med ett rent utseende tack vare att bromsslangen sitter på undersidan. Ett kedjeskydd av aluminium ersätter det tidigare av plast.

CB1100EX har omkonstruerade 18-tums eker-fälgar med däckdimension 110/80 R18 fram och 140/70 R18 bak. Aluminiumnaven är mindre och ekrarna av galvaniserat rostfritt stål är längre och färre (40 mot tidigare 48). Framtill sitter dubbla 296 mm flytande skivor och Nissin fyrkolvsok. Bakbromsen består av en 256 mm skiva och enkelkolvsok. ABS är standardutrustning.

Den synliga motorn och bränsletankens form med kurvor och linjer betyder mycket för en naken motorcykels karaktär och utstrålning. Hondas ingenjörer ville behålla en räckvidd på drygt 300 km, men fokuserade också på att skapa ett handgjort utseende. Resultatet blev en 16,8-liters bränsletank utan sömsvetsade kanter längs båda undersidorna. Formen är både en hyllning till CB-arvet och en modern konstruktion med avskuren bakre del som gör ventilkåpan synlig för föraren. Det flygplansinspirerade tanklocket är ett exklusivt inslag.

Sidokåporna är tillverkade av borstad aluminium med en tunn linjetextur och sadeln är välstoppad och bekväm. Kromade sadelskenor ger sömlösa och avskalade linjer. Bakskärmen av stål är också kromad och har fått ett rundare tvärsnitt. Både förar- och passagerar-fotpinnarnas hållare är mindre och formgjutna av aluminium. Sidostödet är längre så att maskinen är lättare att få upprätt.

Framtill domineras motorcykeln av en kromad, rund strålkastare (nu lysdiod, med glödlampa för varselljus) med två signalhorn under. Aluminiumstag håller strålkastaren och på sidorna sitter klassiska blinkers med 70 mm diameter. Hållaren där lysdiod-baklampa, blinkers och nummerplåt sitter har minimerats för ett strömlinjeformat utseende.

Den runda hastighetsmätaren och varvräknaren har kromade höljen. Funktioner som visas är bränslemätare, klocka, växelläge och färddator med bränsleförbrukning och räckvidd. Tändningslåset manövreras nu med en vågformad nyckel.

Motorn är diskret svart med kåpor i naturlig aluminium. Topplocket är silverfärgat med ventilkåpa av polerad aluminium och kromade ändlock. CB1100EX finns i färgerna Pearl Sunbeam White och Candy Prominence Red med en extremt slät finish som antyder upprepad och noggrann våtslipning.Motor

Hjärtat i CB1100EX är den silkeslena motorn med dubbla överliggande kamaxlar. Linjär, omedelbar effekt och vridmoment i massor över hela varvtalsregistret kännetecknar motorn. Maxeffekt är 66 kW vid 7 500 varv/min och max vridmoment 91 Nm vid 5 500 varv/min.

Motorn är luft- (med 2 mm flänsar) och oljekyld (med en 9-raders 335 mm oljekylare), varvar till 8 500 varv/min och har 9,5:1 i kompression. Borrning och slag är 73,5 mm x 67,2 mm.

De dubbla kamaxlarna drivs av en kedja i mitten av motorn och insugs- och avgasventilerna sitter i 26,5° vinkel. Insugsventilerna har 27 mm diameter med 2,5 mm skaft och avgasventilerna mäter 24 mm med 2,5 mm skaft. En enkel sekundär balansaxel ger en jämn motorgång.

PGM-FI och ett enkelt 36 mm spjällhus matas genom en omarbetad, kortare insugskanal och ett nytt luftfilter. De kromade ljuddämparna är mindre än tidigare: 70 mm kortare, 7 % mindre diameter och 2,4 kg lättare. Ändringarna ger motorn bättre respons på låg- och mellanvarv.

Invändigt är ljuddämparna uppdelade i två expansionskammare med dubbla perforerade mellanrör optimerade för resonans och ett härligt ljud från radfyran. Nerläggnings-vinkeln är bättre tack vare att båda ljuddämparna sitter närmare chassit. De främre avgasrören har dubbla väggar som förhindrar missfärgning av värmen.

Motorn har nu en assisterande slirkoppling. Formgjutna aluminiumkammar sparar vikt och kopplingshandtaget kräver 16 % mindre kraft. Samtidigt minimeras bakhjulsstuds på grund av motorbroms vid snabba nerväxlingar. Den sexväxlade växellådan ­­med noggrant anpassade utväxlingar för 1:an till 5:an ger kvick respons och acceleration, medan 6:an är en överväxel för lägre bränsleförbrukning och lägre varvtal i motorvägsfart. Sekundärdrivningen består av en 530-kedja.

CB1100EX-motorn uppfyller EURO4-kraven.


MotorFyrcylindrig radmotor, luft-/oljekyld, DOHCMotorns slagvolym (cm³)1140Borrning ´ slag (mm)73,5 x 67,2Kompression9,5:1Max effekt66 kW/7 500 varv/min (95/1/EC)Max vridmoment91 Nm/5 000 varv/min (95/1/EC)BränsleförsörjningPGM-FI elektronisk bränsleinsprutningBränsletankvolym16,8 literStartanordningElstartKopplingstypVåt flerskivig kopplingBatterikapacitet12 V 11,2 AhVäxellådstyp6-växladSekundärdrivningKedjaHjulbas1 490 mmRamtypVaggram med dubbla stålrörChassimått (L x B x H)2 200 x 830 x 1 130 mmStyrvinkel27°Försprång114 mmSadelhöjd790 mmMarkfrigång135 mmTjänstevikt255 kgFjädring fram41 mm konventionell gaffel (SDBV) med justerbar fjäderförspänningFjädring bakDubbla stötdämpare med justerbar fjäderförspänningHjul framTrådekerfälgHjul bakTrådekerfälgBakdäck140/70 R18Framdäck110/80 R18FrambromsHydrauliska dubbla flytande 296 mm skivor (2-kanals ABS)BakbromsHydraulisk skiva (2-kanals ABS)StrålkastareLysdiodAlla specifikationer är preliminära och kan komma att ändras.