marc-marquez-and-dani-pedrosa-spanish-gp_845x320

Historisk seger för Repsol Honda Team

Dani Pedrosa blev historisk när han vann Spaniens Grand Prix på Circuito de Jerez. Inte bara genom att vinna Hondas 100 MotoGP seger, det var även också den 3000:e vinnaren sedan starten av Grand Prix år 1949. Han satte även snabbaste varvtiden och sin 30: e seger i MotoGP, den 53:e i sin karriär. Han är den enda föraren som har vunnit minst ett lopp 16 år i följd. Dani är nu fjärde plats i mästerskapet, med 52 poäng.

För att slutföra en perfekt helg för Repsol Honda-laget, tog Marc Marquez en strålande andraplats efter att ha jagat sin lagkamrat i 27 varv. Den regerende världsmästaren ligger nu på tredjeplats med 58 poäng.

 

Eddie_SM_845x320

SM TRIAL – Eddie tog seger i Kungsbacka!

Årets två första SM deltävlingar i trial gick av stapeln i Kinna och Kungsbacka under helgen 6-7 maj.

Montesa-Hondas Eddie Karlsson dominerade bägge dagarna med endast en prick per dag vilket gett Eddie ledningen i SM tabellen.
Bägge dagarna hade torrt och fint väder vilket gjorde tävlingarna rättvisa för alla förare. När Eddie Karlsson kom ”hem” till Kungsbacka var det många som gått man ur huse för att heja på honom. Mest av all hördes Eddies kompisgäng som hördes jubla efter varje nolla Eddie tog (29st), ett jubel som hade gjort sig hört på vilken fotbollsarena som helst. De fick dessutom med sig stora delar av publiken vilket gjorde tredje varvet till en folkfest i skogen.

Som det fullblodsproffs Eddie är lämnades inget åt slumpen. Montesan-Honda hojen var 100% racepreppad, och hans ”Minder” taggad till tusen. Alla sektioner besiktigades med största noggrannhet, varje gång. Det blir ju mycket besiktning då det är tio sektioner som skall köras tre gånger. Men förutsättningarna kan ändras under tävlingens gång så det gäller att inte slarva. Väl framme vid de stora hindren i sektionerna var det maximal koncentration vilket är ett måste om man vill undvika sätta i foten och få prick, för det är ju inte många sporter man vill vara nollad i.

Pedrosa-and-Marquez_845x320

MotoGP: Marquez vinnare i Texas, Pedrosa trea!

Marc Marquez tog sin första seger denna säsong och avslutade helgen perfekt på Circuit of Americas efter att ha startat från pole position. Dani Pedrosa tog hem tredjeplatsen för Repsol Honda Team.

Dani tog ledningen och Marc körde strax efter i flera varv innan han tog ledningen. Trots att Pedrosa försökte försvara ledningen, tog Marquez över för gott på varv 9 av 21, medan Dani var tvungen att avstå från sin ledande position till Valentino Rossi med tre varv kvar .

Senast Marquez stod på podiet var när han vann förra årets titel i Motegi, Japan i oktober, så denna seger var en välkommen återgång till toppen.

Marcs vinst idag är en viktig del i Hondas dominans i MotoGP. Faktum är att de senaste 14 MotoGP-tävlingarna på amerikansk mark har vunnits av Honda-förare.

Med detta resultat klättrar Marc och Dani upp i Championship-positionerna till tredje respektive sjätte plats.

Läs mer här >>

Sponsrade förare

Honda MX Team Sweden komplett och redo för 2017 års säsong

Tom Johnsson blir Honda MX Team Swedens nya förare i MX1. Tom kommer att köra genom ett samarbete mellan Honda MC och Speed Equipment Racing Team.

Det är även klart att Max Erlandsson och Albin Larsen kommer att köra i teamet under 2017 – 2018 i MX2.

Sedan tidigare är Frida Östlund och Natalie Kane Honda MX Team Swedens förare i MX Girls.

MX1 Tom Johnsson 2#

Tom Johnsson har plockat medaljer och pallplatser sedan juniortiden – JSM Silver 2010 och 2012, JSM Guld 2013 och SM Silver 2014. Målet för 2017 är att stå överst på prispallen i SM. Några inhopp i Danska Mästerskapen och VM ligger också i planen och självklart att spänna musklerna i Gotland Grand National.

”Jag är jätte glad över att ha skrivit på för Honda MC Sverige och ser fram emot ett samarbete i 2 år framöver. Det ska bli riktigt roligt att få börja köra nya CRF450R och det kommer verkligen bli lite nytändning inför nästa år med nytt märke så det ska bli sjukt roligt.

Jag har även skrivit på för Speed Equipment Racing Team för 2017 och jag kommer att stå hos dem under alla SM. Det ska bli riktigt roligt att jobba tillsammans igen. Jag hade ett samarbete med dem 2012 så jag känner alla där och vet att de kommer se till att jag har de bästa produkterna att jobba med. ” 

MX2 Albin Larsen 472#

Albins lista över segrar är lång –  bl a 3a EM 2014 EMX150, 4a EM 2015 EMX150, 3a SM 2015 MX2U och 2016 blev han första förare född -00 att ta Elitlicens och SM-poäng. Han har över 80 segrar i Guldhjälm/Ungdom VMX, MXSyd, Tv-cross, MXArena och Grand Junior, Danmark.

”Känns riktigt bra att fortsätta samarbetet med Honda.

Honda satsar framåt och ett 2 års-kontrakt visar att dom har förtroende och tror på mig.

Det är också bra att vi är en grupp med många seriösa människor och att det blir positivt team ute på banorna.

Mitt största fokus till nästa år är JSM och stora SM i MX2 där jag ska visa vad jag verkligen kan. Ska även köra Danska MX2 Mästerskapen och Elitserien för Kil.”

MX2 Max Erlandsson 122#

Även Max har trots sin ålder många segrar på sin meritllista – senast med bl a segern i GGN. Deltävlings-seger i Sverige cupen och wildcard till SM i MX2. 9a EM 2014 EMX150 och vinst i Dråpslaget 85cc – Sveriges största ungdomstävling – är några av resultaten under ungdomstiden.

”Detta känns jättebra och jag är stolt över att få vara en del av Honda-familjen.  Jag har ju kört Honda hela mitt liv, så nu när jag är med i Honda Mx Team Sweden känns det som ett naturligt steg i min elitsatsning.

Skall bli riktigt kul att få testa den nya hojen som kommer i början på nästa år. Som det ser ut idag kommer jag att köra Svenska och Danska Mästerskapen, Engelska U19/RFX Championship-mästerskapet samt Gotland Grand National.

Jag går första året på motocross-gymnasiet i Tibro och det kommer vara till stor hjälp då vi får professionell coachning med all träning så jag ser fram emot säsongen 2017.”

Leif_845

Leif Berglund vann World Vet Motocross Championship på Glen Helen i Kalifornien.

Vi har fått en exklusiv intervju med Leif Berglund från Luva Motor och Fritid, som vann World Vet Motocross Championship på en Honda CRF450!

Berätta om hur det kommer sig att du var med och tävlade:
-Vi är 5 crosskompisar som gillar att åka ihop. Jag fyller 50 år nu i november så jag fick tävlingen i present av kompisarna, det bästa var att dom hängde med!

Hur har du förberett dig?
-Jag har kört mycket ”motionscross” innan, även snöskotercross. Har tävlat i det , men inga större tävlingar. Har inte tränat alls mycket körning, men har tränat mycket fysträning. Var mest orolig för händerna, att dom inte skulle hålla hela tävlingen.

Vi åkte ner några dagar innan, så i 3 dagar tränade vi på banorna där. Det är verkligen superhäftiga banor där. Helt annorlunda än våra!

Vad är det som skiljer?
-Allt skiljer, dom är större, fräckare och roligare. Tävlingarna är också mycket annorlunda. Det är ett så hajpat, fotografer överallt, journalister, och publiken är större.

Hur tänkte du under loppet?
-Jag kom ut som 6:a ungefär, låg bra till något varv, sedan var jag 2:a på varv 3. Då blev jag så taggad! Varvet efter hade jag ledningen. Folk flockades runt mig, kändes jättekonstigt, men man rycks med av publiken och jag gav verkligen allt.
Andra heatet fick jag en dålig start och var på plats 15-16, sedan körde jag upp mig till andra plats. Jag verkligen slet för att komma ikapp och det var en skön känsla att veta att nu har jag segern inom räckhåll!

Har har du tänkt kring din utrustning?
-Jag kör på vanliga basicsaker, inget speciellt, förutom hojen då! På hojen Honda CRF450 så är det mesta original.

Vad har du för framtidsmål?
-Att försöka komma dit igen och köra.

TEAM_845

HONDA meddelar sin 2017 MXGP Line-up!

Under den traditionella presskonferensen på EICMA Milano, Italien, presenterade Team HRC sin modell line-up för 2017 inom FIM Motocross World Championship, MXGP och även en utveckling av teamstrukturen.
Världsmästaren Tim Gajser och Evgeny Bobryshev kommer att forsätta kämpa i MXGP kategorin på helt nya HONDA CRF450RW 2017.
Förändringen av teamstrukturen kommer innebära att Evgeny Bobryshev går från teamet 2016 ”Honda Gabriboldi Racing” till det nya ändrade namnet 2017 på det VM-vinnande italienska truppen ”Team HRC”. Team HRC kommer ansvara för 450cc maskinerna som Gajser och Bobryshev kör.
Honda CRF är redan en vinnare med Gajser och Ken Roczen som förare under SMX i Tyskland och USA och ”THE ALL STAR MONSTER ENERGY CUP”. Det var deras första race med den nya maskinen.
2017 FIM motocross World Championship går av stapeln med MXGP i Qatar, Losail, säsongens enda nattrace, den 25 Febaruari.

gamla_bettan01_845

En Honda XR600R, 30 år gammal, gör sitt femte Gotland Grand National!

Gamla Bettan, en Honda XR600R gör sitt femte Gotland Grand National!

Historien startar 1985 när Robert Löfgren började höras sig för om Honda MC  skulle ta in Honda XR600R.
Man hade inte tänkt göra det men till slut orkade man inte höra Roberts tjat och plockade in några.
Robert stod på kajen i Göteborg och väntade på containern…. Första resan blev Krystallrallyt samma år med 36 grader minus, sedan blev det Isle of Man, 10.000 mil i Australien, och massor av annat. Nu 30 år senare har ”Gamla Bettan” gått 30.000 mil.

I år på Robert 50-års dag fick han en start i Gotland Grand National av sina vänner. Det blir det femte Gotland Grand National tillsammans med hojen, 86, 87, 91, 2000 och 2016.

Här kommer Roberts berättelse om hur det gick på GGN:

Helt otränad besiktigade jag hojen på fredagen och tänkte att det blir att smyga iväg i starten och sedan köra av och skylla på att kedjan hoppat…

Inte en chans att jag fixar detta efter 16 års total total frånvaro av allt vad enduro heter…
Men i starten där man släpper iväg 1000 personer åt gången växte hornen (Gotland Grand national är världens största MC tävling).                                          Gamla Bettan är svårstartad som kall, inte konstigt med originalförgasare från 1986, men när väl motorn är varm går hojen som en klocka! Det blev 2 varv på 2 timmar och 45 minuter. Hemligheten är att aldrig köra omkull eller att få stopp.

Folk kör som idioter och totalt över sin förmåga och vrålar ”ur spår”! Ingen respekt för en 50-årig gubbe på en 30-årig hoj…

Men efter 10 minuter ligger de omkullkörda med trasig hoj och stukade fingrar. Då är det fint att tuffa förbi på tvåan och vinka…

”Hästskon” är gyttjehålet nummer ett sedan första tävlingen 1984. Här ska alla knö i kanterna och köra på varandra och försvinna helt i gyttjan. Tappar man hojen är det kört. Efter hundratals flodkorsningar på över metern djupa (med krokodiler) i Australien har man lärt sig att köra i djupt vatten. Alltså kör man mitt i där det är som djupast och förbi alla andra. Till publikens jubel. Observera att ”Gamla Bettan” har originalpulver i motorn, samma grymma bottendrag som 1986.

2 timmar och 45 minuter blev det och två varv. Hade säkert gått att köra ett tredje, men vis av ålder vet man att sluta i tid.

Lyfter på hatten för den bästa motorcykel Honda gjort. XR600R hur många hojar har gått 30.000 mil under värsta tänkbara förutsättningar och ändå fixar ett Gotland trots 16 år i malpåse och med de flesta av originaldelarna kvar?

Motorn fick en ny kolv 1989, generatorn byttes ut 1990, 3 bakhjul har slitits ut och två framhjul. Men i övrigt är det original.

Det är få förunnat att ha en fungerande motorcykel under så många år.

/Robert Löfgren

Patrik_845

Patrik Erlandsson, 3:a på GGN i exklusiv intervju!

Vi har fått en exklusiv intervju med Patrik Erlandsson som kom 3:a på GGN.

Hur känns det såhär efteråt?
-Det känns verkligen i hela kroppen, jag är stel och har ont överallt till och med i händerna!

Hur har du förberett dig?
-Det är viktigt att förbereda sig noga, att tänka igenom precis allt. Allt är viktigt. Jag går igenom utrustningen minutiöst, väger t.o.m. stövlarna för att minska vikten. Att kicka med lätta stövlar ger en enorm fördel. Man blir inte lika trött i benen. Glasögonen jag körde med är bredare än de jag brukar använda, jag får ett större synfält och får bättre koll. Annars körde jag mycket på rutin, att ta starten och välja rätt spår. Mycket sitter i tekniken man använder vid körning, att använda huvudet.

Vad kan du säga om själva racet?
-Över förväntan, det var fantastiskt kul och jag hade bra flyt och kände att jag presterade.

Vad har du för framtidsmål?
-Ha ha, ja vi får se. Novemberkåsan blir det ju… ja, och Gotland Grand National såklart!

Får vi se dig bland eliten då?
-Det krävs så oerhört mycket fokus på träning under så lång tid om man ska vara med bland eliten, vi får se!

Max

Max Erlandsson vann GGN, ungdomsklassen!

Vi har fått en exklusiv intervju med Max Erlandsson, 16 år, som vann GGN ungdomsklassen på en Honda!

Berätta om loppet:
-Det kändes bra, jag kände mig stark och kände att jag hade allt under kontroll. Jag gjorde en hyfsad start, kom ut som 10:a ungefär och det kändes direkt att detta kan jag fixa, jag hade farten med mig och var snabb.

Hur har du förberett dig inför en sådan krävande tävling som Gotland Grand National ändå är?
-Vi, pappa och jag, har inte lämnat något åt slumpen. Eftersom man startar med kick, så har vi övat mycket kickstarter. Det har blivit väldigt mycket fysträning på Crosskolan i Tibro och vi har lagt mycket tid på alla detaljer te.x. gått igenom utrustningen noga.

Vad betyder det att pappa Patrik också kör?
-Det betyder mycket. Han hjälper mig mycket med tips och trix. Han har koll på hur det funkar.

Vad har du för framtidsmål?
-Att nästa säsong ta poäng i 250-klassen, att stå på pallen såklart! Jag ska även testa att köra MX1. Kanske EM!

Du går på Tibro Crossgymnasium. Hur är det där?
-Jättebra! Det är mycket träning, mycket bra kompisar och go gemenskap.

Vad tycker mamma om att du kör?
-Hon är orolig, men nu har hon börjat vänja sig!

Albin Larsen

#472 Albin Larsen på Tele2 Arena och 24MX Supercross

På Tele2 Arena, i skymundan av alla superproffs fanns Albin Larsen. Trots att allt inte gick som det var tänkt så summerade Albin Supercrossen som lyckad och riktigt kul!

100 beställda Albin Larsen-posters räckte inte, kön var konstant för en signerad plansch, Albin säger; ”Jag minns hur det var när jag var liten, hur kul det var med plancher! Men det kändes lite konstigt när 25-åringar, mammor och pappor ville ha selfies och plansch.”

Whoopie-sektionen, av tradition där svenskarna är mest efter de stora Supercross-proffsen och det tekniskt svåraste på banan. Proffsen tränar just denna sektion ca 1 tim/dag, Albin körde för första gången whoopisar på Herning Supercross i våras, och har inte kört det sen dess. Varför? Det finns inga whoopisar på någon banan i hela Sverige, eller någon Supercrossbana heller för den delen…

Det tränade ögat ser det enorma bakdrevet (53 kugg/std 49), den stenhårda SX-fjädringen som är i princip stum, hur Albin står på tå på fotpinnarna för att hjälpa fjädringen och blicken som är fäst i ingången på kurvan efter sektionen. Svårt? Ja, löjligt svårt är svenskarnas standardsvar.

Albin körde bra och var mycket närmare världsstjärnorna än vad han själv trodde före race. 4 hårda krascher satte dock stopp för en bra placering men summeringen är ändå; Supercross är vrålkul, även mot världs- och Europa-eliten!

Som Albin sa på väg till Stockholm; ”Pappa, det är första gången i hela mitt liv jag kör en tävling och har som mål att inte bli sist!” Det målet överträffade han med råge efter stundtals riktigt bra körning.

Mycket har hänt under året och mycket nytt har dykt upp som Albin aldrig behövt tänka på förut. Tidskval; Albin har tidigare kört 100% under 1-2 varv på tidskval och blivit 1 till 3:a i resultatet och sen lattjat och provat olika spår resten av tiden. I SM och Supercross mot världseliten räcker inte det, där måste man använda hela tidskvalet och försöka pressa sig det yttersta för att få så bra startspår som möjligt.

En annan sak är varvningar, Albin har aldrig tidigare i sitt liv blivit varvad på tävling förrän i år och som han själv säger; ”Jag vet inte hur man blir varvad, jag har alltid varit den som varvar andra.”
En dålig start i SM och du fastnar runt 20e plats betyder att du blir varvad i slutet på heatet.

En tredje sak är starterna där Albin varit för snäll in i startböj, lämnat för mycket plats framför och bredvid sig. Helt enkelt och förståeligt inte tagit för sig som man behöver i SM.

Tävlingen; Annorlunda upplägg där 22 förare körde 4 finaler a´ 10 varv.
Träning 1 a´10 min; Albin körde bra, hoppade alla hopp, sektioner inkl tripplar nästan direkt. Det såg riktigt bra ut i svenskarnas akilleshäl; ”Whoopie-sektionen” där Albin attackerade hårt som man ska och körde jämt med de flesta.
Träning 2 a´10 min; (Tidskval); Albin kör 100% under ett helt varv 3 ggr, tar ca 2 min och rullar runt i 8 min…

Heat 1
Albin med startspår på yttern får instruktionerna; Du är grymt snabb i utsläppet och de första 30 m på alla starter. Här är startrakan hälften så lång som utomhus så du kommer troligtvis vara i täten in i kurvan, även om du har 250cc och de andra 450cc.
Mycket riktigt, Albin runt 8:a in mot startböj men väljer en stor ytterkurva istället för att vika in och ta plats från dom andra vilket betyder att 10 förare smiter förbi innanför.
Bra körning och är uppe på 14:e plats när han krashar tungt i whoopie-sektionen. Upp igen och tar tillbaka några tappade platser men i dubbelhoppet före målgång händer det otäckaste som kan hända i Supercross, Albin landar rakt på en annan förare, som tur var efter ett av de mindre hoppen.
Den amerikanska tjej-superstjärnan Vicki Golden väjer för en förare och kör in under Albin som hoppat dubbeln, Albin är redan i luften och har ingen möjlighet att väja utan landar tungt på axeln/armen på Vicki och bägge kraschar hårt. Bägge förarna är ok och Albin kör i mål men är mycket rädd och tagen av händelsen, otäckt.

Heat 2
Mycket peptalk om tuffheten in i startböj, om att våga vika in och ta plats.
Albin gör en mycket bra start, och riktigt bra startkurva. Viker in snyggt och tufft och tar för sig riktigt proffsigt och är ut som 13:e man vilket är grymt gjort från yttern.
Kör upp sig till 12:a och kör sitt bästa för dagen med fint flyt i 7 varv innan han missar lite i whoopisarna och en annan förare direkt tränger sig in framför. Albin visar orutin i dessa sammanhang och vinglar undan och kör in i en av alla höbalar som ligger runt banan och kraschar hårt. Är 2 varv efter när han kommer igång och bryter.
Blir också varvad på varv 6 men sköter det snyggt, underlättar för täten men tappar mycket lite själv.

Heat 3
Missar utsläppet helt och är bland de sista ur startkurva.
Kör mycket stressat och har tydligt ont efter 3 tunga landningar på samma axel… Missar det mesta under de 3 varv han kör innan han flyger av banan och landar hårt i betongen utanför banan.
Crossen ordentligt tilltufsad och Albin landar på samma axel igen och bryter.

Heat 4
Albin meddelar att han inte kör mer, att han har för ont.

Summering;
En enormt rolig och lärorik helg, ett fantastiskt event!
Albin visade att han hänger med Europa-eliten i Supercross. En fantastisk insats efter 3 träningar på banor som är hälften av vad banan på Tele2 var, och på en 250cc mot övrigas 450cc.
Han växte enormt när han senare på kvällen googlade killarna han tampats med och kört om, flera av dom har kört Main i AMA Supercross USA och är heltidsproffs.
Pappa lärde sig också mycket, av Fredrik Norén med sin amerikanska Supercross-mekaniker som vi stod jämte och pratade mycket med under dagen.

Albin har tränat med Rasmus Sjöberg före racet och vi summerade tillsammans efteråt, killarna var positiva och fastslog; ”Att vi var så här lite efter eliten var kul, får vi bara en helg ifred och träna på en sån här banan så hittar vi snart 2 sek/varv till. Täten åker overkligt fort men topp 10 är fullt möjligt!”
Problemet är att det inte finns någon permanent Supercross-bana i Sverige att träna på… killarna har aldrig kunnat träna på en likvärdig bana. Att jämföra med Amerikanarna och Europeerna som tränar Supercross på likadana banor 2-3 tim/dag…

Om 1 månad körs Tampere Supercross i Åbo/Finland och Albin är inbjuden. Inbjuden innebär i Supercross-sammanhang startpengar + hotell betalt av arrangören. En helt ok policy dom har i Supercross-sammanhang :)

Team #472 Albin Larsen