2017-11-30 | Hojar

Testkörning av 2018 års GL1800, Guldvingen och CRF1000, Africa Twin.

Servicechefen på Honda MC Svenska AB Rustan ”Rulle” Jarnesand har testkört nya Guldvingen och Africa Twin, här kommer hans rapport:

GL1800 2018

En stab på fyra personer från Honda Institute hade tillsammans med nya GL1800, CRF1000L2, CB1000 och CBF125 tagit sig till Honda Academy i Erlensee Tyskland. Dagen började med en drillning i knappar och inställningar på GL1800. Riktigt naturtroget blev det dessutom när Smart Key (nyckeln) kommit bort på Eicma mässan i Milano. Så det första vi fick göra var att gå igenom nödstartsystemet. VÄLDIGT viktigt här är att man sparat nyckelkoden (ex, fotat av den när man hämtar sin nya GL1800) sen var det inte så krångligt. Men att bara på några timmar gå igenom allt nytt på GL1800 plus alla inställningsmöjligheter i displayen och förstå var inte att tänka på. (Speciellt inte när man hamnat i den fransktalande gruppen som envisades med att bara prata med varandra.) Men när man väl får använda allt ”live” är det inga konstigheter, ungefär som på en modern bil.
Sen var ju det här med alla förkortningar som:

ABS/CBS ( ABS bromsar och kombinerade bromsar)
TBW (Throttle by wire)
ISG (Integrated starter and generator, Integrerad generator och startmotor)
DCT (Dual Clutch Transmission, dubbelkoppling)
TCS (Torque Control System,
ESS (Emergensy Stop Signal)HAS (Hill Start Assist, hjälp vid start I uppförsbacke)
Mm. (Med Mera)

Konkurrentjämförande modeller som Honda gänget tagit fram var, BMW 1600 och HD Road Glide Ultra. Som tur var hade jag lottats att börja med GL1800. Tyvärr var vägarna kanske inte så mysiga, blöta och hala men det fanns gott om platser att testa både den helt fantastiska DCT’n, bromsarna som vägegenskaperna. Kanske inte väghållningen då det inte var läge att pressa på med tanke på väglaget var. Några andra tankar som for runt var hur liten och nätt 2018 års GL180 Goldwing Tour känns gentemot tidigare version och hur bra förarpositionen passade mej. (är c:a 185cm)
När vi vände hemåt för att byta hojar med varandra så att alla får köra all modeller kommer en tanke upp från när vi var i USA på samma typ av utbildning på ”gamla” 1800’an. Minns att jag ringde hem till vår dåvarande VD och ägare till Honda MC Svenska AB, Robert Paschetto som åkt mycket Goldwing och sa till honom att; ”Nu har Firebladen kommit med packväskor” för så stor var skillnaden mellan GL1500 och GL1800. Jag är nog benägen att ringa Robban igen och säga samma sak beträffande skillnaden på de två 1800 modellerna, lättare smidigare kvickare och en underbar DCT låda.

Jag skrev att det var tur jag fick börja med GL1800 för vi hade två ”Marshalls”, en som föråkare och en efteråkare. Men när det bara var 3-4 minuters körning kvar innan vi var tillbaka föll den Marshall som körde först och bröt ett par revben. Nu blev det snabbmöte med huvudkontoret och det beslöts att under rådande vägförhållande och omständigheter fortsätta på testbanan i anslutning till Honda Acadamy. En helt OK anläggning, ungefär som en trafikövningsplats, alltså perfekt för teknikkörning men mindre givande för testkörning av tunga touring och äventyrsmaskiner på landsväg.
Det som däremot var bra var att nu fick man tid att känna efter hur GL1800 var i lågfart, testa ABS bromsar och saker man inte hunnit med på landsvägen. Även dessa egenskaper var till full belåtenet. Nu är det bara att vänta på första exemplaren till Sverige, hyfsat väder så man får köra sig ”nöjd”. (om nu det går!).

Mycket nytt att gå igenom på 2018 års GL1800.

Nöjd testförare av 2018 års GL1800.

Africa Twin CRF1000L2

Africa Twin som nu firar 30 års jubileum som modell har funnits i 650, 750 och 1000cc versioner. ”Nya” CRF1000L2 2018 har uppdaterats på massor av punkter utifrån sin föregångare. Den har blivit ännu mer långfärds äventyrsmaskin än tidigare och ger konkurrenterna gråa hår.

Det man först lägger märke till är den genuina tricolor färgsättningen och bränsletanken. Tankvolymen har ökats från 18,8l till 24,2l, nästan 6 liter. Fler skillnader som CRF1000L2 har mot CRF1000L är bl.a. längre fjädringsväg. 22mm fram och 20mm bak, styret sitter 15mm högre, kåpglaset är 15mm högre och sadeln har mindre skillnad mellan förare/passagerare, sitthöjden har ökats, allt detta ger ett ännu större äventyrsanvändande. Lägger man sen till att bakskärm mm är lätt att demontera (2 skruv) och att CRF1000 Africa Twin till dags datum är den ända äventyrsmodellen som är homologiserad, godkänd med ”riktiga” offroad däck, har man allt i ett och samma paket.

Övriga nyheter som CRF1000L2 delar med de alla andra versioner av 2018 års CRF1000 är:
• TBW = Throttle by wire
• Automatisk återgående blinkers
• Ny instrumentpanel
• Utökade inställningar för effekt, motorbroms mm
• Litium batteri
• Ny ljuddämpare som ger bättre effekt
• Quick shifter, upp/ner som tillbehör för modeller manuell växellåda

Så det märks att Honda ytterligare förbättrat en redan mycket bra modell.
Trots att vi bara fick chansen att köra CRF1000L2 med ”crossdäck” och på vanliga vägar blev man imponerad av egenskaperna och CRF’ns beteende, inte alls så ”rullande” en stor hoj känns med denna typen av däck. Må så vara att de knappt var slitna. TBW’n (Throttle By Wire) systemet märkte man inte mycket av då det betedde precis som man förväntar sig men helt klart är det att DCT’n fungerade ännu bättre och reagerade snabbare, förmodligen med hjälp av TBW. De nya inställningarna i form av de flera körlägen, motorbromsinställningar mm hanns tyvärr inte testas till fullo men helt klart är att de är skillnader mellan dem och att varje förare här har möjlighet att hitta sin egna ”mode” inställning. ABS’n som var på hela tiden var inga problem att testa då det var blöta vägbanor och att ”crossdäcken” inte har samma grepp som landsvägsdäcken. Med bara små ryckningar i handbromsgreppet bromsade hojen in utan problem och det kändes inte alls oroligt.
Körställningen passade mig (185cm) mycket bra, speciellt den högre styrpositionen, sadel vill jag nog ha i låga läget, i alla fall på landsväg.
Detta trots att jag kommit från Sverige via Rom, Italien till Erlensee i Frankfurt trakten och borde tycka dessa ändringar och nyheter skulle kännas underliga, men icke, det kändes bara som att jag skulle vilja ha dem på vägen hem till Kungsbacka.

//Rulle

Hade varit kul att ta denna 2018 års modell hem istället för fjolåsrmodellen.

Dags för testkörning med GL1800 & CRF100 och några konkurrenter.

Africa Twin 30-års jubilerar i år med special-logga!

Godkända däck för CRF1000.